Sis Yana tahu tak semua ikan korang kenal kan? Itu mungkin boleh dimaafkan sebab sis faham macam-macam jenis ikan ada dekat dunia ni.

Yang sis tak faham kalau korang masih tak pandai pilih ikan dekat pasar sebab senang sangat tau sebenarnya. Jom sis kongsi tips macam mana nak pilih ikan segar dekat pasar.

1. Mata Ikan

Mata ikan segar mestilah berwarna jernih, kebiruan dan berlendir. Yang tak bestnya bila korang ambil yang ikan ada bermata merah-merah kuning dan tenggelam. Mungkin dekat pasar korang boleh tanya yang mana satu ikan segar, tapi kalau dekat pasar raya mungkin tak dapat sebab pekerja pun layan nak tak nak je.

2. Insang Ikan

Ikan yang segar insang dia merah lagi tau dan berlendir. Kalau nampak macam warna kelabu, korang kenalah tahu itu ikan lama yang dorang frozen kan.

3. Isi Ikan

Kalau korang macam confuse dengan mata ikan tak pun malas nak tengok insang, korang boleh je tekan-tekan sikit badan ikan dengan jari. Jangan tekan kuat sangat, rosak pula ikan tu nanti. Kalau isi ikan pejal dan tak lembik, maknanya ikan tu segar. Ini yang selalu sis buat.

Eh jangan lupa tengok juga perut ikan, kalau dah terlampau lembik sampai terkoyak tu korang pilih jelah ikan lain. 

4. Warna Ikan

Kalau kulit ikan dah warna suram lepas tu ada lendir, korang pilihlah ikan lain yang kulit dia warna lebih terang dan cerah. Perhati betul-betul. Biasa ikan lama ni dia macam berlendir. Boleh beza dengan ikan segar.

5. Sisik Ikan

Sisik pun main peranan juga tau. Kalau sisik cepat atau senang tanggal tu maknanya ikan tu dah terbiar lama dekat luar. Sebab ikan segar sisik dia susah tau nak tanggal.

Kalau korang tahu 5 tips ni, jangan risau. Mak mak mesti approve punya bila nak suruh korang pergi pasar. Mungkin kena study sikitlah kot jenis-jenis ikan yang ada. 

Sis Yana ucapkan selamat maju jaya! Jangan salah pilihh.