Hai mommies semua! Mommy Jay nak share ngan korg update terbaru dari KKM ni pasal imunisasi baby. Mana yg ada baby kecik cam Mommy Jay, ini yang korg kena tahu.

Jadual Imunisasi Kebangsaan untuk Kanak-Kanak dah ada pertukaran yer. Dari 17 November 2020, dah ada penambahan. Kalau dulu cucuk 5 serangkai, sekarang dah jadi 6 serangkai!

Vaksin yang baru ni lain sikit, kombinasi dia adalah utk difteria – tetanus – pertussis – polio – Hepatitis B – dan Haemophilus influenzae type b (hexavalent DTaP-IPV-HepB-Hib).

Mommies semua boleh check masa datang klinik utk dapatkan suntikan sebab perlaksanaannya berperingkat. Mungkin ada mommies yg kena datang hari lain utk cukupkan dos suntikan.

Vaksin kombinasi lima serangkai dulu kerajaan bagi untuk cegah penyakit difteria, tetanus (kancing gigi), pertussis (batuk kokol), poliomyelitis dan jangkitan Haemophilus influenzae type b. Mommies yg ada baby umur 2,3 dan 5 bulan mesti tau ni. 1 lagi dos (penggalak) diorg cucuk masa anak umur 18 bulan.

Dengan kombinasi baru ni, bilangan suntikan untuk mencegah enam jenis penyakit tu kurang la sikit. Kalau dulu 7 suntikan, sekarang tinggal 5 jer. Senang utk mommies semua ikut dan bam bam kat rumah tu pun kurang lah merengek sakit.

Tapi bakal mommies jgn risau, vaksin utk Hepatitis B utk baby baru lahir tetap ada.

Kalau ada mommies yg missed jadual imunisasi ni boleh jer buat appt baru supaya baby semua sihat. Apa pun kalau tak pasti boleh call KKM atau tanya nurse masa dtg appt tau.

Vaksin 6 serangkai DTaP-IPV-HepB-Hib yg baru ni pun berkesan dan selamat. KKM sangat ambil berat pasal ni. Sama macam vaksin-vaksin lain yang berdaftar di Malaysia, kesan advers susulan imunisasi (adverse events following immunization, AEFI) dipantau sepenuhnya oleh KKM. Chill chill jer yer mommies.

Pada Mommy Jay, imunisasi ni satu cara utk kita tunaikan tanggungjawab sebagai parents. Persiapkan anak supaya tak terdedah dengan jangkitan penyakit yang semakin hari semakin banyak kat luar tu. Good luck mommies!

Kredit gambar utama: freepik.com