Author: matthew.wong

Kandungan skincare untuk target skin concerns

Kalau selalu kita kongsi tips penjagaan wajah menggunakan bahan dapur kan, kali ni Kak Jah nak kongsikan dengan korang bahan-bahan dalam produk skincare yang mempunyai fungsi tertentu bagi merawat wajah.  Maklumlah kita ni memanglah ada je bahan-bahan nak DIY skrub muka lah, masker muka lah tapi masa tu yang takde betul tak? Okay so jom … read more

Gulai ikan masin nenas yang memikat selera

Hello uols! So resipi kali ni memang betul-betul memikat selera. Gabungan rasa masam dan manis nenas dengan rasa masin ikan tu aduhaiii memang kena sangat. Bahan nak buatnya pun sonang yoo bak kata orang Negeri Sembilan so jom kita tengok. Bahan – bahannya : 1 inci kunyit, 1 bawang besar saiz kecil dan 4 tangkai … read more

Jom buat puding buah naga hujung minggu ni!

Kalau Cik Ju berjalan santai dekat area Negeri Sembilan, mesti Cik Ju nampak ada orang jual buah naga kiri kanan.  Biasanya Cik Ju akan beli, kopek then makan macam tu je. Tapi Cik Ju ada perasan satu resepi menarik dan mudah sangat-sangat untuk korang pun try! Tak sabar balik ni Cik Ju nak try buat … read more

Perlu ke Aliff Syukri cubit kaki anak, disuruh menangis untuk publisiti sendiri?

Usahawan terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri dikecam teruk dengan netizen apabila dilihat mencubit kaki anak angkatnya, Ameena supaya anaknya menangis ketika menziarah kubur, kononnya turut bersedih tentang pemergian arwah bapanya.  Kalau bercakap pasal bab jaga anak ni memang la lebih pada kaum mak-mak yang lebih memahami. But Cik Ju bukanlah jenis orang yang menafikan kepintaran … read more

Resepi peria goreng rangup gaya mamak..Mommies kena try!

Gambar : Hijab&Heels  Ramai suka makan di restoran nasi kandar atau kedai mamak, macam-macam ada. Nasi beriani, ayam masak madu, popadom dan tentunya teh tarik yang manis berlemak! Itu favourite Cik Gaya!  Tapi ada 1 lagi menu best yang mesti korang takkan lupa untuk ambil iaitu  peria goreng yang rangup! Tak payah cakap orang lain, … read more

Mommies tahu banyak garam boleh digunakan untuk cuci mesin basuh?

Gambar : BANkami  Cik Ju nak ajar dekat mommies and ladies yang tak tahu tips tentang garam.  Well banyak kegunaannya yang korang tak pernah tahu pun sebelum ni.  Jom Cik Ju share dengan korang apa benefitnya :  1. Campuran air suling dan garam akan menjadi air saline. Jenis garam seperti ini banyak digunakan hospital untuk … read more

Resipi singgang daging lengkuas

Kalau dah bosan sangat makan ikan singgang, boleh cuba resipi singgang daging pulak. Kak Jah memang suka kuah singgang sebab rasanya yang masam masam pedas tu betul-betul memikat selera.  Okay jom tengok resipi singgang daging ni. Bahan-bahannya : 1kg daging batang pinang – hiris nipis 2 sudu makan pes cili kering 1 sudu makan budu … read more

Dulu putus tunang kerana dihina gemuk, sekarang dinobat ratu cantik UK

Jangan terkejut kalau orang gemuk lebih vass dari korang yang kurus sebab kalau mereka betul berazam nak cantik, korang yang kurus-kurus ni akan menangis!  Cik Ju bukan cakap tipu sebab Cik Ju dulu pun gemuk juga, tapi sekarang Cik Ju comel sikit dari dulu walaupun dah beranak pinak.  Iya lah penting kan sekarang ni kalau … read more

Resipi asam pedas ikan kembung paling sedap

Kak Jah kalau resipi-resipi lauk kampung ni memang favourite sesangat lah sebab memang kena betul dengan tekak dan selera kita. Rasanya Kak Jah belum pernah lagi share resipi asam pedas so harini Kak Jah nak share resipi simple tapi confirm sedap dan menjadi ni. Resipi ni dikongsikan oleh Akma Abdullah so jom kita tengok. Bahan-bahannya … read more

Servis selamat untuk wanita, pilihlah MakCik Travels!

Korang mesti tahu tentang keselamatan yang tak berapa terjamin kalau naik kereta orang untuk pergi ke mana-mana destinasi.  Cik Ju bukan nak takutkan korang but korang kena fikir banyak kali kalau nak naik e-hailing ke apa, sebab bukan tak pernah ada kes kan?  Sebab ada di kalangan kita yang tak pandai drive, so terpaksa bergantung dengan … read more