Category: Ceritera

Jom maniskan diri dengan mini pavlova!

Sebenarnya nak buat mini pavlova ni tak la susah sangat cuma masa untuk membakarnya memang agak lama. Lepas bakar kena tunggu pula dia sejuk sikit dalam oven. Lepas tu kena tunggu betul-betul sejuk lagi sebelum letakkan krim.  Banyak sungguh proses menunggunya. Hehe. Kena banyak-banyak sabar nak buat pavlova ni.  Ok jom tengok bahan-bahan untuk membuat … read more

Normal ke wanita ada halkum lebih besar dari lelaki?

Halkum besar lebih sinonim menunjukkan ciri fizikal orang lelaki. Halkum wanita pula pada kebiasaannya tidak jelas atau lebih kecil berbanding golongan lelaki. Namun, adakah terdapat kemungkinan wanita juga boleh mempunyai halkum seperti lelaki?  Bolehkah wanita mempunyai halkum besar seperti orang lelaki? Ada sesetengah wanita mempunyai saiz halkum wanita yang besar disebabkan paras jumlah hormon testosteron … read more

Gigih anak ini ambil exam atas pokok sebab nak dapatkan internet

Cik ju kalau ada anak macam Veveonah ni mesti cik ju bangga sangat, iya lah bersusah payah untuk belajar dan ambil peperiksaan dengan memanjat pokok.  Semuanya kerana nak dapatkan internet punya hal, so kena panjat pokok dulu la jawabnya. gigih kan?  So mommies apa yang cik ju nak beritahu pada uols tentang kesusahan dia yang … read more

Kegunaan lain bagi tag roti gardenia

Walaupun semakin banyak kelonggaran diberikan sepanjang PKPP ini, menjadi tanggungjawab setiap individu untuk pakai face mask bagi melindungi diri daripada jangkitan wabak COVID-19. Tidak hairanlah kini pelbagai fesyen pelitup muka yang dijual di pasaran, namun kebanyakannya datang dalam bentuk tali yang digantung di telinga, sekali gus menyukarkan pemakaian bagi wanita berhijab. Oleh itu, kini timbul … read more

Macam mana nak buang Blackhead & Whitehead

Antara masalah kulit yang sering merimaskan ialah blackhead dan whitehead. Macam pasir kan rasanya? So keadaan ni tentunya menimbulkan ketidakselesaan pada uols.  Selain menggunakan produk perawatan wajah di pasaran, kita juga boleh menggunakan rejim kecantikan daripada bahan-bahan dapur. Jom ikut perkongsian dari Farhah Beauty. Bahan-Bahan: Bedak bayi Putih telur Kapas muka Katanya kena guna putih … read more

Tips Memilih Tudung Mengikut Tona Kulit

Pemilihan warna hijab yang tepat sangat membantu menaikkan seri wajah. Maka sebab itulah penting untuk seseorang hijabi itu memilih warna hijab yang sesuai dengan tona kulit agar penampilan diri lebih terserlah. So untuk mommies, uols boleh gunakan tips ni supaya nampak lebih muda dan cantic, sebab warna hijab yang salah akan menyebabkan wajah kelihatan kusam, … read more

Kurus lebih banyak penyakit? Mommies kena baca ni…

Kebiasaannya kita mesti ada kawan yang kuat makan tapi berat badannya tak naik. Slim je. Alahai, cemburunya rasa!  Walaupun makan banyak makanan segera dan minum air manis, tapi badan dia maintain je. Untunglah badan. Tapi sebenarnya, kita tidak perlu cemburu pun dengan tubuh mereka sebab kurus tak bermakna sihat. Situasi ini dikenali sebagai TOFI. “Thin … read more

Minum yogurt boleh naikkan berat badan?

Ramai fikir makan yogurt, memang sihat. Tapi uols tahu tak sebenarnya ada perkara yang boleh memudaratkan diri kalau makan banyak?  YES! jangan terkejut okay, baca sini dulu.  Terlalu Banyak Probiotik Memudaratkan Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) probiotik merupakan mikroorganisma hidup yang boleh memberi kesan baik jika diambil dalam kuantiti yang cukup. Tapi jika minuman yogurt yang mengandungi probiotik ini … read more

Kari ikan tanpa santan pun jalan… sedap teruk!

Kalau tak ada santan atau susu cair, kita masih tetap boleh kari. Kari tak semestinya menggunakan santan atau susu cair pun sebenarnya.  Mommies masih tetap boleh buat kari yang sedap dengan mengikut resepi ini. Bahan-Bahan:  5 ulas bawang merah (diracik) 3 ulas bawang putih (diracik) 2 cm halia (diracik) Halba campur Serbuk kari (bancuh dengan … read more

Telur lama boleh bawa maut! Apa tanda telur lama? Jom baca di sini…

Negara digemparkan dengan berita kematian seorang wanita berusia 25 tahun yang juga mangsa kes keracunan puding buih yang berlaku di Terengganu. Wanita berasal dari Marang itu menghembuskan nafas terakhir di unit rawatan rapi (ICU) Hospital Sultanah Nur Zahirah HSNZ (HSNZ) jam 10.40 pagi, akibat kegagalan multiorgan akibat kejutan sepsis. Selain wanita itu, kes keracunan puding … read more