Category: Ceritera

Bapa cipta motosikal patuh ‘social distancing’ demi anak

Macam-macam idea dibuat waktu kuarantin di rumah ni. Selepas skuter terbang dibina di China, satu lagi perkara unik dicipta seorang bapa untuk membonceng anaknya selepas habis tempoh kuarantin nanti.  Yelah, kasih ibu membawa ke syurga, kasih seorang ayah, macam-macam benda kreatif dibuat khas untuk anaknya. Tak gitu?  Btw, motosikal itu patuh pada penjarakan sosial di … read more

Baru umur setahun sudah pandai main snowboard

Kita ni kalau anak umur setahun, dengan puting di mulut, biasanya tak pandai buat apa-apa pun lagi. Yang tahu hanyalah bermain cara kanak-kanak dan menangis sahaja.  Tapi uniknya pada kanak-kanak ini apabila baru sahaja berusia setahun sudah pandai bermain snowboard. Ia memang kebolehan di luar jangkaan bagi kanak-kanak yang baru berumur setahun.  Menurut laporan Metro.co.uk … read more

Berat badan Adele turun sampai 45kg, ini rahsianya…

Penyanyi popular, Adele mengejutkan peminatnya dengan penampilan terbaharu yang jauh berbeza. Melalui gambar terbaru yang dikongsi di laman Instagramnya, Adele yang menyambut ulang tahun kelahiran ke-32 semalam, memuat naik gambarnya yang jauh lebih langsing berbanding ketika awal kemunculannya dalam industri. Menurut laporan Hello, beberapa pakar penjagaan diri membuat telahan Adele sudah kehilangan hampir 44.5kg. Bekas … read more

Deko rumah papan guna barang kedai RM2, simple & kemas!

Bila bercakap je pasal menghias rumah, mesti ada mommies yang terfikir untuk menggunakan khidmat interior designer disebabkan cara kerja mereka dan hasil yang dijanjikan.  Tetapi dengan keadaan ekonomi sekarang, nak bayar khidmat interior designer bukan murah. Jadi apa kata mommies ambil inisiatif lain untuk hias kediaman dan berikan ‘personal touch’ kita sendiri supaya deko dalam rumah nampak … read more

Mi goreng ‘berlemoih’, confirm licin! Ini resepinya…

Setiap hari mommies mesti fikir apa menu yang perlu dimasak sebagai juadah berbuka puasa. Dan macam biasa mommies akan rajin mencari idea dalam FB apa lagi menu best yang boleh dibuat.  So uols boleh mencuba resepi yang dikongsi oleh Nur Aisya melalui laman Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN). Resepi mee goreng basah yang dikongsi … read more

Selebriti Antarabangsa Kongsi Pengalaman Berpuasa

Ramadhan dirai semua umat muslim di seluruh dunia.  Ia termasuklah model berhijab pertama yang menandatangani kontrak dengan IMG, agensi model terkenal di Amerika Syarikat (AS), Halima Aden, sentiasa mendapat liputan luas media barat kerana penampilan uniknya yang mengenakan hijab di pentas peragaan. Meskipun hidup dalam dunia glamor, Halima bukan sahaja mengekalkan gaya hidup seorang Muslimah, … read more

Jemaah lelaki dan wanita Indonesia panjat palang, tetap ingin berterawih di masjid

Cerita bersambung, dah macam drama sinetron pulak!  Bagi siapa yang follow cerita penduduk di Indonesia tetap mahu berterawih sehinggakan ada yang pengsan, baru semuanya bersurai… kejadian itu bersambung lagi.  Tapi kali ni di Parepare, Indonesia di mana penduduknya tetap mahu pergi ke masjid untuk berterawih secara berjemaah.   Apa yang lebih mengejutkan mereka sanggup memanjat palang … read more

Wanita yang ‘disahkan’ meninggal akibat covid-19, hidup semula

Ini memang gerun, bila hospital dah sahkan pesakit covid-19 meninggal dunia, tiba-tiba seorang wanita, Alba Maruri yang berasal dari Guayaquil boleh sedar dan bangun semula.  Tapi berita itu sedikit melegakan keluarga terbabit bahawa Maruri masih hidup lagi dan ia menimbulkan persoalan mayat siapa yang mereka telah bakar.  Dilaporkan sebelum ini wanita tersebut telah dimasukkan ke … read more

Bosan bini berleter, suami ini bina jakuzi daripada jentolak!

Siapa tak suka kalau suami memenuhi permintaan kita sebagai seorang isteri, ye dak?  Sama juga seperti wanita ini yang teringin berendam dalam tab mandi, tapi suaminya memenuhi permintaan tersebut dengan cara yang lebih unik.  Wanita berusia 60 tahun, Helen Kettleborough itu mengeluh rindu untuk bersantai di tab mandi dan telah banyak kali meluahkan keinginannya itu … read more

Indonesia teruskan tarawih berjemaah, akhirnya batal selepas seorang pengsan

Bulan Ramadhan kali ni memang lain betul cara menyambutnya, sebab seluruh dunia dikuarantin sehingga aktiviti solat tarawih pun tak dibenarkan.  Dalam hal ni mommies kena perhatikan setiap ahli keluarga supaya tak sibuk nak ke surau, apatah lagi berjumpa dengan kawan-kawan untuk ‘moreh’ atau berbuka bersama.  Namun keadaan ini berbeza di Indonesia apabila beberapa penduduk di … read more