Pemilihan warna hijab yang tepat sangat membantu menaikkan seri wajah. Maka sebab itulah penting untuk seseorang hijabi itu memilih warna hijab yang sesuai dengan tona kulit agar penampilan diri lebih terserlah.

So untuk mommies, uols boleh gunakan tips ni supaya nampak lebih muda dan cantic, sebab warna hijab yang salah akan menyebabkan wajah kelihatan kusam, pucat dan tidak bermaya.

So jom ikut tips ni! 

1.   Kulit putih, cerah dan kuning langsat

Kulit putih dan cerah lebih nampak berseri jika memakai tudung berwarna gelap atau terang yang kontra seperti Purple, Merah, Ocean Blue & Black. Walaupun warna pastel dan neutral sangat popular tetapi ia boleh membuatkan wajah nampak pucat dan tidak bermaya. So kalau nak juga pakai pastel, anda kena campurkan dengan warna-warna yang garang supaya penggayaan anda jadi lagi menarik!

2.   Kulit sawo matang

Kulit sawo matang atau coklat merupakan warna kulit yang biasa bagi kebanyakan wanita di Malaysia. Warna-warna tudung yang menyerlahkan tona pemilik kulit sawo matang ialah rona pastel. Contoh, Beige, Baby Blue, Peach & Salmon. Anda kena elakkan pakai warna merah darah, hijau tua dan coklat tua tau! Nanti akan membuatkan muka anda bertambah kusam dan gelap.

3.   Kulit gelap dan hitam manis

Anda kena pakai warna-warna yang menaikkan seri wajah seperti merah hati, soft purple atau jingga lembut. Warna-warna ini bersifat kontra dengan tona kulit sekali gus boleh buat kulit anda kelihatan lebih cerah. Elakkan pakai warna coklat tua, hitam dan biru gelap tau ia akan menyebabkan kulit menjadi semakin gelap dan lesu.

Moga tips ini dapat menjadi rujukan dan panduan kepada untuk uols semua! 

Sumber kredit: Silhouette iana

uols mungkin berminat baca:
5 kebaikan makan jamu di usia muda
Tak mampu beli mask, orang asli Mexico anyam sendiri guna daun