Siapa kata mak-mak bila duduk rumah tak boleh kekal aktif? Tak perlu barang mahal pun sebenarnya kalau nak exercise dekat rumah tu. meh sini sis nak share sikit apa yang boleh mak-mak beli untuk bersenam dan kekal aktif walaupun hanya duduk dekat rumah.

1. Yoga mat

Kalau nak bersenam, paling tidak pun belilah yoga mat supaya senang nak exercise. Yoga mat ni fungsi dia supaya kaki dan tangan tak terseliuh masa tengah exercise sebab yoga mat ni akan bantu untuk kurangkan risiko licin. Jadi kalau nak Zumba lagu rock pun no hal la mommies!

2. Hip Twister Board

Sis paling suka alat yang ni sebab memang fun gila kalau mommies guna. Berdiri je atas board ni dan gerakkan badan ke kiri dan kanan. Memang sangat sesuai untuk bina muscle yang support badan kita contohnya di bahagian pinggul, pelvis dan bahagian bawah belakang badan.

3. Skipping rope

Kalau mommies nak turunkan berat badan dengan cepat, sis memang sarankan gunakan skipping rope. Sebabnya bila korang guna je exercise ni, seluruh tubuh akan digunakan. Maknanya memang cepatlah lemak dibakara serentak.

Tapi satu je sis nak pesan. Kalau rumah mommies tu rumah bawah, bolehlah berskipping dengan aktifnya. Kalau duduk rumah apartmen, consider sikitlah dekat jiran bawah rumah. Sian dorang terganggu nanti.

Alang-alang dah beli barang nanti, mommies bolehlah join Coway Run 2020: Change The Game yang dibuat bagi memupuk tabiat bersenam dalam kalangan rakyat Malaysia. Tak perlu keluar rumah pun, cukuplah exercise dalam rumah.

Nak lagi best, setiap kali capai sasaran jarak lencana akan diberikan. Bukan tu je, siap dapat peluang nak menang hadiah daripada Coway lagi tau. 4 tahap sasaran yang ditetapkan ialah:

  • Tahap 1 – 3km
  • Tahap 2 – 10km 
  • Tahap 3 – 20km
  • Tahap 4 – 40km

Aa, mommies kalau bergerak kemas rumah pun dah boleh capai Tahap 2 kan? Apa kata join jelah terus. Kalau berminat, bolehlah daftar DI SINI. Jom kekal aktif walaupun duduk rumah!