Mak-mak kalau sebut ketam je mesti terliur. Lagi-lagi pulak kalau pergi pasar, nampak ketam yang gemuk-gemuk. Geram jadinya nak membeli.

Tapi bila beli kadang tu memang kecewa sebab lepas masak, rasa dia tak macam yang diharapkan. Sudahlah sekilo ketam harganya boleh tahan mahal, dapat pula hanya 2-3 ekor je. Boleh menangis dibuatnya.

Berbeza dengan ikan, tak semua orang pandai pilih ketam dengan hanya tengok je. Jadi sebabkan tu, sis nak share sikit dengan mak-mak 3 tips mudah nak tengok ketam tu segar ke tak.

1. Warna Cengkerang

Kalau beli ketam, pastikan cengkerang dan penyepitnya warna biru. Kalau ada warna biru, memang ketam tu segar dan boleh dibeli tanpa was-was. Kalau warna biru tu macam dah pudar, untuk selamat tak payahlah beli.

2. Belakang ketam

Korang boleh tengok juga bentuk segi tiga yang ada dekat belakang ketam tu. Kalau masih kuat dia melekap, memang itulah ketam segar. Kalau dah lembik bila ditekan, maknanya ketam tu bukan ketam baru.

Tengok juga kalau ada tompok-tompok atau warna putih dekat kawasan ni, maknanya ketam tu dah tak berapa segar. Jadi rasa dia pun kurang manis.

3. Sempurna sifat

Pilih jugak ketam yang sempurna sifatnya sebab kalau dah kaki tertanggal (bukan dipotong) maknanya ketam tu dah lembut dan tak segar lagi.

Bonus: 

1. Berat

Sebelum beli, timang dulu ketam dekat tangan. Pilih yang paling berat sebab kalau yang berat ni isi dia padat.

2. Jantina

Nak ketam isi padat, korang boleh pilih ketam betina. Sebab ketam betina ni memang lebih sedap dari ketam jantan. Isi dia pun pergh. Memang puas hati kalau makan. Siap ada bonus telur lagi.

Sis rasa cukuplah kot dengan 5 tips ni je korang dah boleh pilih ketam yang mana satu yang lebih sedap dan segar. Tak adalah rasa ralat sebab tersalah beli.

Selamat mencuba!