Author: julia.mokhtar

Sedapnya Pengat Labu Manis

Dengan 5 bahan penting, pencuci mulut tradisi Melayu ni senang je nak buat. Kalau uols pergi pasar, mesti nampak buah labu. Murah dan mudah nak dapat. Labu ni versatile, boleh buat masak lemak atau pai labu. Tapi resepi paling mudah dan sedap pakai buah labu ni of coz pengat. Korang boleh ikut je resepi kat … read more

Nak punggung cantik, senaman ni boleh tolong

 Ini cara sihat dapatkan aset yang mantap, cucuk-cucuk tak aci okay Biasa kita tengok je retis ada punggung yang cantik. Mulalah berangan nak benda yang sama. Semua boleh capai sis, yang penting ada usaha.  Senaman yang dikongsi kat bawah ni boleh tolong mantapkan punggung yang lebar. Maklumlah, biasa kalau kat opis tu duduk jer kan. … read more

Campak je dlm mesin basuh? Ini cara betul penjagaan pakaian dalam

Penjagaan bra kenalah ada TLC skit, baru boleh pakai lama. BRA! Satu keperluan pada si wanita tapi kebanyakan tak tahu cara yang betul nak menjaga bra. Kalau part MEMBELI tu sangatlah win haha Ada orang cakap bra ni kita kena basuh guna tangan, takleh masuk dalam mesin basuh. Kononnya akan rosak atau jahanamkan bra tu.  … read more

Hey ladies, ini 5 tips wajib tahu bila pilih bra

Jangan main sambar je sebab cantik atau murah, tak kena gaya boleh bawa mudarat Bra tu dah macam kawan baik setiap wanita. Pakaian dalam ni la yang bantu menyokong kedudukan payudara. Barulah mantap dan kekal awet muda. Ingat, awet muda bukan pada wajah sahaja tau. Bahagian payudara juga adalah aset yang perlu kita lindungi. Jadi, … read more

Botol air punya pasal, Ayah pun mungkin hilang nyawa!

Tertinggal beg duit takpe lagi, tapi bab botol air ni boleh mengundang perang dunia dengan ibu-ibu kat umah tau! Ceritanya bermula apabila ambil anak di sekolah dalam jam 6.30 petang. Sesampainya kat guard tu, anakku Asyraff naik motor. Bila nak gerak, dia cakap “Ayah, beg duit adik tertinggal kat kelas. Ada duit RM8 lagi untuk … read more

Simple tapi yummy: Resepi Ayam Halia untuk ‘fast cooking’

Hidangan ni paling sesuai untuk ibu-ibu bekerjaya yang memilih untuk masak lauk dinner di rumah Habis kerja pukul 6 terus bergegas balik. Dek kerana jalan jam lambat ler sampai. Tapi dah janji dengan anak2 kat rumah nak masak malam ni? Ini senario biasa ibu-ibu zaman millenia. Jangan risau, keluarkan jer ayam dari peti sejuk. Tukar … read more

Legakan senggugut dengan senaman Aerobik

Asyik terbaring atas katil jer, apa kata kita try cara lain pulak untuk legakan masalah bulanan ni Datang haid! Pada yang biasa menghadapi masalah senggugut ketika datang haid mesti rasa tertekan setiap kali masa tu tiba. Kalau biasanya kita makan ubat atau hanya berbaring atas katil, apa kata mulai bulan depan kita tackle senggugut dengan … read more

Lukis kening ala Park Shin Hye

Stail korea selalu menjadi perhatian ramai! Kali ni cara lukisan kening untuk para wanita.  Kalau sekali dah tertengok drama korea, mesti akan tengok yang lain pulak haha Ramai tak peminat drama korea kat sini? Korg perasan tak yang stail lukis kening cara korea ni lebih kurang sama tapi finishing dia tetap nampak ‘natural’ gitu.  Haritu … read more

Bucketlist: Tips untuk trip solo bagi wanita

Seronoknya trip secara solo tapi keselamatan mesti diutamakan! Jom baca tips yang boleh mudahkan perjalanan korang.  Travel secara solo ini sesuatu yang kita para wanita boleh cuba sebelum menamatkan zaman bujang ataupun sebelum menginjak umur 30an. Orang kata bucketlist gitu! Sekurangnya kita mencuba pelbagai aktiviti dan mencabar diri sendiri untuk berdikari serta belajar kenal budaya … read more

Zaman moden pun nak bersengkak ke?

Ada yang melihat amalan bersengkak sebagai tidak relevan lagi tapi lebih baik dari ambil risiko alami prolapse. Masa anak pertama akak memang ikut pantang orang dulu-dulu, maklum masa tu mak jaga. 44 hari tu rasa lama sangat. Banyak yang tak boleh buat, semua kena ikut cara mak. Jalan pun perlahan macam orang Jepun yang pakai … read more