Tinggal dengan mertua? No problem uols! Jom ubahsuai bilik siap ada dapur

Bukan semua pasangan suami isteri yang dapat memulakan rumahtangga di rumah sendiri. Ada yang perlu menyewa dan ada juga yang perlu mengikut suami dan tinggal bersama keluarga mertua. 

Jadi, bila tinggal dengan keluarga mertua sudah pastinya ada batasan dari segi pergerakan kerana perlu menjaga aurat bukan? Lebih-lebih lagi jika ipar pun turut berada dalam rumah yang sama.

Jadi, wanita ini kongsikan cara beliau transform bilik tidurnya yang luas menjadi ‘rumah kecil’ di mana terdapat dapur dan kawasan menyimpan barang keperluan dalam sekitar kawasan bilik sahaja. Walaupun tinggal bersama mertua, masih ada lagi ruangan privacy antara suami dan isteri.

Dapur dalam bilik tidur! Belum ada rumah sendiri, duduk dengan mertua. Dalam rumah ada dua lagi family ipar duduk sekali. Rasa pergerakan terbatas bila masak-masak dekat bawah, yelah pakaian kita kena jaga kan. Bukan boleh pakai macam di rumah sendiri.

Pujuk encik husband untuk renovate bilik sikit buat dapur dalam bilik memandangkan bilik pun luas. Tadaaa, dah siap!

Dalam bilik pakai dapur elektrik, ada blower, ada tingkap, ada pintu. Bau masuk bilik tu ada tetapi tidaklah sampai bau tilam dan baju.

Nak makan apa cakap je. Barang kelengkapan dalam peti sejuk semua lengkap walaupun peti sejuk tak besar. 

Sumber: Ain Zaki

uols mungkin berminat baca:
5 kebaikan makan jamu di usia muda
Tak mampu beli mask, orang asli Mexico anyam sendiri guna daun