Nak pokok lebat dengan buah? Ikut cara ni

Cik Ju tengok ramai yang jadi kreatif time PKP ni kan? 

Sampaikan projek tanaman yang sebelum ni tak membuahkan hasil, kali ni buahnya sampai tak terlarat nak makan. 

Jom ikut tipsnya! 

Hasil baja ajinomoto. Ni kali ke 2 berbuah. Sebelum ni segan-segan malu-malu buahnya. Sekali kena ajinomoto, memang lebat sungguh bunga mangga.

 1. Sukatan:
  5 sudu makan 1 liter air bagi pokok setahun ke atas. Bagi pokok-pokok kecil seperti pokok kari, pokok bunga dan yang kurang berumur kurang setahun 1 sudu makan 5 liter air.
  Guna air tanpa klorin seperti air tadahan aircond, air hujan atau air paip yang dibiarkan terdedah semalaman atau lebih lama.
 2. Waktu siraman: waktu redup petang jam 6 ptg ke atas.
 3. Kekerapan: 2 minggu sekali. Siram di pangkal pokok atau sembur pada dedaunan pokok. 

Khasiatnya: 

 1. Menyuburkan tanaman

Manfaat pertama dari MSG ajinomoto untuk tanaman yaitu dapat menambah kesuburan pada tanaman. Kandungan unsur natrium yang tinggi yang terkandung di dalam MSG ajinomoto ini dapat mempengaruhi tingkat kesuburan tanaman tersebut. 

Dengan menyiram tanaman menggunakan larutan MSG dengan air secara teratur, maka tingkat kesuburan tanaman akan menjadi lebih baik lagi, yang ditandai dengan daun yang lebih hijau, daun tanaman yang lebat, dan tanaman menjadi lebih sihat. 

 1. Mempercepat pertumbuhan tanaman

Manfaat lain dari kandungan natrium yang terkandung pada ajinomoto MSG ini adalah untuk mempercepat proses pertumbuhan tanaman. Manfaat ajinomoto untuk tanaman yaitu membuat proses pertumbuhan tanaman menjadi lebih cepat, daun menjadi lebih cepat menghijau, dan batang tanaman yang menjadi lebih cepat besar dan berkembang.

 1. Mempercepat munculnya bunga

Selain dapat mempercepat pertumbuhan dari tanaman, MSG ajinomoto juga dapat mempercepat proses pertumbuhan bunga pada tanaman tersebut. Proses ini diyakini tidak berdampak buruk, kerana bunga yang muncul, namun warna dan bentuk dari bunga yang muncul tidak berubah.

 1. Memenuhi keperluan nutrisi tanaman

Tidak hanya kita manusia dan haiwan, tetapi tanaman juga ternyata memerlukan nutrisi yang lengkap untuk dapat bertahan hidup. Biasanya nutrisi untuk tanaman diperoleh dari pupuk-pupuk yang sering kita gunakan. 

Namun demikian ada kalanya harga pupuk yang sedikit kurang bersahabat, sehingga membuat proses pemberian makanan atau pemupukan menjadi sedikit terkendala. Sehingga untuk mengatasi hal ini maka anda boleh menggantikan pupuk kimia tersebut dengan menyiramkan tanaman tersebut dengan larutan MSG. Siramkanlah larutan air MSG ajinomoto ini ke tanaman kesayangan anda agar mereka bisa tumbuh subur dan asupan nutrisinya terpenuhi dengan baik.

5. Tanaman menjadi lebih sehat dan tidak mudah mati

Sumber: kak Kay Maria Actress Ori, Nur Aidah

uols mungkin berminat baca:
5 kebaikan makan jamu di usia muda
Tak mampu beli mask, orang asli Mexico anyam sendiri guna daun