Tag: petua masak

5 Punca Utama Kenapa Kek Bantat & Tak Menjadi

Kalau newbies masak kek, jaranglah akan naik cantik. Kalau tak bantat, mesti ada merekah.

Tip Sambal ‘Telur Rebus Gedik’ Cantik Menjadi

Nak masak telur gedik, perlu ada pengorbanan. Salah cara nanti tak jadi telur gedik dah.

4 Tip Mudah Hilangkan Rasa Pahit Peria

Sebabkan rasa pahitnya, peria kurang digemari walaupun khasiatnya banyak.

Tip Empukkan Daging Tanpa Perlu Guna Pressure Cooker

Tak ada pressure cooker pun boleh dapat masak daging sampai lembut tau.

5 Teknik Masak Nasi Yang Perlu Semua Orang Tahu

Rakyat Malaysia kalau tak tahu macam mana nak masak nasi memang memalukan.

Tip Masak Sotong Gerenti Tak Liat

Nak masak sotong memang mudah tapi ada trick tau supaya sotong korang tak liat kejung.

Tip Mudah Hilangkan Lendir Hanyir Ikan Patin

Ikan patin memang tak dapat disangkal kesedapannya.

Tip Tumis Sambal Sampai Pecah Minyak

Paling gabra bila mak mentua suruh tumis sampai pecah minyak.

Tip Simpan Sayur Supaya Kekal Lama Sampai 10 Hari!

Kadang baru je beli sayur dua hari lepas, bila nak masak tengok-tengok dah rosak. Nak tak nak terpaksa buang walaupun sayang dan membazir. Semua orang tahu, sayur berdaun hijau lebih cepat rosak jika dibandingkan dengan makanan lain. Sebab itulah sayuran hijau perlu disimpan dengan cara yang betul supaya kekal segar dan tahan lebih lama.  Ada … read more

Rebus Daging Sepantas Kilat. Ini Petua Yang Korang Kene Follow

Minggu lepas Cik Ya balik kampung sambut raya Haji dengan family. Bila nak balik KL, dapat la bekal daging korban. Jadi semalam apa lagi nak masak la daging goreng kicap untuk suami dan anak-anak. Cik Ya ni dah rebus daging dekat sejam lebih tapi bila makan mesti liat dan keras. Sakit betul hati ni. Jadi … read more