Disebabkan rasanya yang pahit, peria bukanlah sayur kegemaran ramai walaupun kaya dengan khasiat kepada tubuh badan. Tapi jangan tak tahu peria memang sedap sebenarnya kalau kena dengan gaya masakannya tau.

Ada cara mudah nak hilangkan rasa pahit peria.

1. Pilih peria ikut warna dan saiz

Makin tua peria makin pahitlah rasa dia nanti. Jadi kalau korang nak beli peria, pastikan beli yang warnanya hijau tua yang bersaiz sederhana dan kecil je. Kalau nak tahu, peria makin tua makin pudar warnanya.

2. Cara bersihkan

Nak bersihkan peria tak boleh macam bersihkan sayur biasa. Bijinya kena buang supaya rasa pahit dapat dikurangkan. Selain tu, hiris peria dengan saiz yang kecil dan nipis juga boleh membantu kurangkan rasa pahit.

Kredit: YouTube Sanjeev kapoor

Lepas dah bersihkan, tabur sedikit garam dan ramas perlahan supaya air pahit peria keluar. sebelum air dibuang dan digantikan dengan air panas. Ulang step ni dua kali untuk hasil lebih berkesan.

Kredit: Wanista

3. Rebus

Kalau rasa masih lagi pahit, korang boleh rebus sekejap peria dengan daun jambu batu dan sedikit taburan garam. Bila nampak peria agak layu, cuci dan toskan dengan air bersih.

Kalau tak ada daun jambu, boleh gantikan dengan cuka. Tapi jangan banyak sangat. Jangan lupa campurkan sedikit garam dan gula sebagai pelawan rasa cuka.

4. Jenis masakan

Kalau nak masak peria, tak boleh masak dengan menu biasa macam tumis. Kena masak dengan menu yang pedas supaya rasa pahit tu tak berapa naik. Buat gulai lemak cili api pun sedap.

Kredit: Everrich Kitchen

Lepas guna cara ini setiap kali kalau nak masak peria, kami jamin mesti lepas ni peria boleh masuk dalam senarai sayur kegemaran korang. Selamat mencuba!

Kredit gambar utama: FirstCry Parenting