Kalau dekat Malaysia, ikan bandaraya ni hanya dibuat sebagai hiasan & membersihkan akuarium.

Tapi percaya tak kalau sis cakap yang ikan bandaraya dekat Vietnam memang viral gila tapi sebagai menu hidangan bukannya haiwan peliharaan?

Dalam satu group, Vietnam Travel Group, seorang pengguna FB dari Vietnam tunjuk yang menu ikan bandaraya bakar yang dicicah dengan air asam ni memang femes dan sangat sedap.

Harga jualannya pun taklah mahal, cuma dalam 88sen per kg. Murah gila kan?

Kalau korang tengok gambar yang dia sertakan dekat posting tu, memang nampak menyelerakan. Dengan isi merah merah tanda fresh, memang umphhh.

Kredit: Tinh Nguyen

Cicah pulak dengan air asam, fuhhh! Kecur beb.

Kredit: Tinh Nguyen

Tetiba teringin pulak nak rasa walaupun tak tahu ianya boleh dimakan ke tak.

Tapii… bila baca balik info pasal ikan bandaraya ni seram jugak nak makan. Kalau korang nak tahu, ikan bandaraya ni pada umumnya tak agresif pun. Tapi bila diletakkan bersama ikan lain yang ada sifat agresif, dia boleh jadi lebih agresif.

Kredit: MyKMU

Dan ikan ni tak boleh sesuka hati dilepaskan dekat kolam atau sungai tau sebab akan merosakkan ekosistem sesuatu kawasan perairan. Bukan takat ikan je yang dia makan, logam pun boleh dimakan jugak! 

Eh jap, ini maksudnya dia bahayalah kan untuk manusia?

Tapi dekat Indonesia, sebabkan terlampau banyak spesis ikan, dia dijadikan sebagai daging dalam bakso untuk gantikan bebola daging. 

Hmm. Seram pula bila baca. Harap nanti yang nak pergi Indonesia untuk makan bakso lebih hati-hati supaya tak termakan pula bakso ikan bandaraya.Kalau korang teringin nak makan menu ada air asam, bolehlah try cuba resepi Resepi Mudah Nasi Daging Air Asam, Menu Signature Orang Utara. Memang ubat rindu betul tak dapat rentas negeri ni.