Category: Petua

Kenali ‘care label’ pada pakaian

Jangan ambil mudah cara penjagaan pakaian seperti yang syorkan pengeluar, ia mampu memanjangkan jangka hayat wardrobe anda. Bila beli pakaian baru, korang check tak ‘care label’? Korang tau tak apa ‘care label’ tu? Biasanya pengeluar pakaian akan meletakkan care label di setiap keping pakaian yang mereka keluarkan bagi membantu pengguna mengenalpasti cara penjagaan fabrik tersebut. … read more

Kerja bukan alasan: Senaman mudah di pejabat, hanya guna kerusi

Siapa yang nak dapatkan perut flat tanpa bengkung boleh buat senaman ini.  Siapa cakap bila sibuk seharian di pejabat membuatkan anda tiada masa untuk melakukan senaman? Tahu tak tabiat duduk untuk jangka masa yang lama sebenarnya boleh membahayakan kesihatan dan tubuh anda. Ada kajian saintifik menunjukkan bahawa orang yang duduk untuk jangka masa yang lama … read more

Full face makeup macam pro!

Belajar basic yang betul untuk pakai makeup, jangan nanti nampak bercapuk atau macam teping gomak. Hello ladies! Lumrah kan jadi perempuan, suka berhias. So, semestinya semua tahu nak pakai makeup. Paling basic pun, lipstick lah kan. Makeup ni macam salah satu cara untuk kita perempuan mencantikkan diri. Bila kita rasa cantik, dah tentu kita akan … read more

Financial planning, graduan jangan silap langkah

Belajar urus gaji dengan bijak supaya tak perlu guna istilah ‘lari bajet’ Apa perkara pertama yang korang buat bila dapat gaji? Simpan? Shopping? Meh akak share something ngan korang. Setiap graduan yang dah mula bekerja perlu tahu macammana nak manage finance korang. Bila dah ada pendapatan sendiri, tanggungjawabnya berbeza kadi zaman korang belajar dulu. Kena … read more

Senaman untuk penghidap osteoporosis

Penghidap osteoporosis masih boleh kekal sihat dengan senaman yang betul. Osteoporosis adalah penyakit tulang berliang yang melemahkan tulang akibat kekurangan kalsium. Biasanya keadaan ini dihadapi wanita bila mencecah umur sekitar menopaus. Tapi penyakit ni sebenarnya boleh dielakkan jika korang ambil berat tentang kesihatan dari usia yang muda. Anita Hutagulung, seorang pakar tulang telah memberitahu salah … read more

Gubahan hantaran tanda penghargaan

 Hiasan klasik kepala hantaran untuk bakal pengantin. Antara hiasan popular untuk hantaran adalah yang bertemakan bunga. Bunga lebih senang digubah dan menjimatkan kos. Hiasan klasik yang timeless ni cantik dan praktikal so tak heranlah ramai yang meminatinya. Paling best hiasan bunga ni tak perlukan masa yang lama untuk dibuat, last minute pun sempat!  #1 Baby’s … read more

Tips memudahkan hubungan sesama rakan sekerja

Pandai bawa diri dalam pergaulan sesama rakan sekerja akan memudahkan anda menyesuaikan diri.  Melangkah ke alam pekerjaan adalah fasa penting dalam hidup. Seringkali kita tak pasti bagaimana untuk berinteraksi atau bergaul dengan rakan sekerja. Masalah ini bukan sahaja dihadapi oleh mereka yang baru bekerja, malah pada mereka yang memulakan kerja di tempat baru. Persoalannya, adakah … read more

4 Senaman kardio untuk beginners

Ikuti rutin senaman paling sesuai untuk bakar kalori tanpa kos tambahan Bersenam sendiri, tidak kira di rumah atau taman, adalah cara paling mudah untuk kekal sihat dan yang paling menjimatkan kos. Bagi beginners yang tidak tahu dari mana nak mula, korang boleh ikut langkah-langkah senaman kardio seperti di bawah. Lompat Bintang  Lakukan lompat bintang selama … read more

Tutorial shawl untuk Si Pipi Chubby!

Siapa kata kalau pipi comeyy tak boleh gayakan shawl. Kalau korang tanya gegirls yang berpipi chubby ni dorang prefer pakai bawal ke shawl, mesti dorang jawab bawal. Sebab if pakai shawl especially dengan pin, mesti nampak bulat je muka tu. So that’s why most of them suka pakai bawal. Bawal boleh tutup pipi tembam katanya….. … read more

Hapuskan kelemumur, lindungi mahkota anda!

Selain pemilihan syampu yang betul, ketahui juga bahan alami yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan kembali rambut yang beralun sihat.  Kita semua dah biasa dengar pasal masalah kelemumur atau dandruff. Punca utama masalah kelemumur adalah kulit kepala yang kering akibat kekurangan penghasilan sebum atau minyak semulajadi yang dikeluarkan badan kita untuk memastikan kulit kepala sentiasa … read more