Category: Resepi

Yummy Oreo Cookie Balls

Dengan hanya 3 bahan utama, hasilnya boleh jadi bualan sepanjang minggu Akak nak share ngan korang satu resipi paling simple buat dessert. Paling best, dessert ni pakai 3 bahan je dik. Tak payah bakar-bakar dalam oven ni. Dijamin sedap! Bahan-bahan: Biskut Oreo Tatura Cream Cheese Chocolate chips Cara penyediaan:  Hancurkan biskut oreo guna food processor … read more

Resepi Telur Dadar Ala Thai

Rangup di luar, gebu di dalam. Teka apakah itu? Telur Dadar laa. Sedapnya kalau dapat makan dengan Tom Yam dan Nasi Putih panas. Jom buat Telur Dadar Ala Thai, confirm hari-hari nak buat lagi! Bahan-bahan: 2 biji telur 1 sudu teh sos ikan Sedikit serbuk lada putih Minyak untuk menggoreng Cara-cara:  Pukul telur bersama sos … read more

Croissant: Sarapan dengan pastri Austria buatan sendiri

Croissant. Ada yang terbelit lidah nak sebut nama roti ni. Tapi nak buatnya taklah susah sangat. Korang ikut je resepi kat bawah ni. Tak cuba tak tahu.  Bahan-bahan:  250 gm tepung protein tinggi 13 gm telur ½ sudu teh garam 25 gm gula kastor 10 gm susu tepung 5 gm yis kering 20 gm mentega … read more

Cair di mulut: Resepi Kek Coklat Kukus

Terliurrrr! Boleh follow je resepi ni untuk menghilangkan craving korang pada kek coklat kukus. Kek coklat kukus merupakan antara kek yang digemari ramai. Kenapa? Mungkin kerana rasa kek yang ‘moist’ kesan dikukus dan rasa coklat yang cair di mulut.  Sis share ngan korang resepi mudah ni. Boleh ler tunjuk skill kat kengkawan. Bahan – bahan: … read more

‘Salad’ Melayu: Resepi Kerabu Pucuk Paku

‘Salad’ klasik kegemaran ramai nie antara menu wajib atas meja. Resepi kerabu ni kaya dengan zat besi, vitamin A dan C. Sajian berkhasiat yang ringkas dan mudah.  Bahan A: 2-3 ikat pucuk paku  Parut sebiji kelapa (saiz kecil)  Taugeh Kerang rebus (boleh tambah jika suka) Penyediaan: Siang pucuk paku dan celur dalam air panas yang … read more

Kegemaran rakyat Malaysia: Resepi bubur durian

Bila datang musim durian merata ni yang menggugat keimanan haha. Mesti nak jugak buat Bubur Durian versi mak! Pastu cicah dengan roti, paling terbaik ever! Hujung minggu kalau tak tahu nak buat apa untuk minum petang, boleh masak ni. Anak-anak dengan suami mesti suka dan jangan terkejut kalau licin satu periuk haha Bahan-bahan : Isi … read more