Ada mommies yang baru first time hamil ke dekat sini? Mesti serba tak kena kan? Soalan yang paling biasa berlegar dalam kepala mesti pasal boleh ker bergerak aktif macam biasa. 

Actually, boleh je buat senaman ringan, tapi make sure untuk dapatkan nasihat doktor sebelum buat apa-apa. Kak Jah nak share senaman ringan yang boleh korang buat walaupun ketika awal kehamilan. Turun naik tangga. Nampak mudah tapi yang ni selamat dan banyak manfaatnya. 

Meh tengok.

Risiko preeklampsia lebih rendah

A person standing in front of a curtainDescription automatically generated

Preeklampsia boleh mengancam ibu hamil melalui tekanan darah, pembengkakan kaki, tangan dan masalah ginjal. So, kalau ibu mengandung aktif, ia mengurangkan risiko-risiko ini tau.

Mencegah diabetes semasa hamil

A hand holding a cell phoneDescription automatically generated

Turun naik tangga boleh mencegah diabetes gestasional. Ia menyebabkan kadar gula dalam darah yang terlalu tinggi hingga tubuh tidak mampu memproses peningkatan jumlah gula ini.

Mengelak sakit punggung dan sembelit

A person sitting on a bedDescription automatically generated

Aktiviti ringan seperti bersenam, berjalan kaki dan naik tangga semasa hamil boleh mengurangkan terjadinya sakit punggung dan sembelit. So, mommy kena aktif sikit okay!

Okay tapi mommies kena sedar yang terlalu aktif pun ada risiko jugak jadi kena always berhati-hati tau. Selamat mencuba!