Khasiat halba yang ramai tak tahu – Boleh tambahkan susu badan!

Mommies mesti tahu halba kan? Biasa nampak kan dekat dapur tu. Okay sebenarnya halba ni banyak je khasiat dia dan bukanlah sekadar menambah rasa je pada masakan. Antara khasiat dan kelebihan halba ni ialah ia boleh menambahkan susu ibu. Wo, good news kan for mommies? Okay sini Kak Jah kongsikan antara khasiat halba yang ada.

A picture containing table, food, plate, indoor

Description automatically generated

– Menambah susu ibu

Slikovni rezultat za asian breastfeed

Ibu yang baru melahirkan anak dikatakan ada yang mengamalkan pengambilan teh biji halba untuk tujuan menambah susu mereka terutamanya ketika mula-mula mahu menyusukan anak. Namun sebelum anda mengambil keputusan untuk melakukan cara yang sama, dapatkan nasihat doktor dan pengamal perubatan terlebih dahulu.

Anda boleh membuat sendiri teh biji halba. Caranya adalah dengan merebus satu sudu teh biji halba dalam periuk berisi secawan air. Biarkan ia mendidih lebih kurang tiga minit. Tapis air rebusan biji halba ini. Asingkan bijinya. Minum ketika masih panas atau boleh sejukkan terlebih dahulu. Anda boleh menambah madu atau lemon jika bagi menghilangkan rasa pahit air rebusan ini sebelum diminum.

– Merangsang testosterone

Biji halba dikatakan mengandungi bahan yang dikenali sebagai furostanolic saponin yang dipercayai mampu meningkatkan penghasilan testosterone. Terdapat beberapa kajian yang telah menunjukkan pengambilan biji halba mampu memperbaik tahap testosterone dan gejala-gejala berkaitan dengan testosterone rendah seperti kurang bernafsu.

– Bantu kawal diabetes dan tahap gula dalam darah

A picture containing table, floor, device, sitting

Description automatically generated

Dikatakan biji halba mampu membantu dalam masalah metabolik seperti diabetes. Terdapat satu kajian yang telah dilakukan terhadap pesakit diabetes tahap 1 yang mengambil 50 gram serbuk biji halba sewaktu makan tengah hari dan makan malam. Selepas 10 hari, peserta kajian ini memiliki tahap gula dalam darah lebih baik. Terdapat juga

pengurangan dalam tahap kolesterol LDL atau kolesterol jahat. 

– Kurangkan sakit akibat period

A person lying on a bed

Description automatically generated

Dikatakan dengan mengambil lebih kurang 1800 hingga 2700 mg serbuk biji halba tiga kali sehari pada tiga hari pertama dan 900 mg serbuk biji halba pada hari selebihnya semasa haid mampu mengurangkan sakit akibat haid. Haa berita baik ni sebab adakalanya sakit period ni unbearable betul tak.

– Kurangkan selera makan

Slikovni rezultat za girl

Bagi anda yang ingin mengurangkan berat badan, bolehlah mencuba untuk meminum air rendaman biji halba. Wow menarik ni. Apabila anda minum sekali air dan biji halba ini, anda akan rasa kenyang dan sekaligus mengurangkan ingin makan. Anda boleh rendam satu sudu teh biji dalam secawan air sehingga semalaman sebelum diminum.

– Cerahkan kulit muka

A close up of a person smiling and posing for the camera

Description automatically generated

Vitamin C di dalam biji halba dikatakan berguna kepada mereka yang mengalami masalah kulit. Korang boleh buat masker biji halba dan sapu pada muka. Cara ini dikatakan mampu menjadikan muka lebih bersinar dan kulit lebih putih.

– Rawat masalah keguguran rambut

Slikovni rezultat za asian hair fall

Biji halba dikatakan memiliki kandungan protein dan nicotinic yang tinggi yang dikatakan amat baik untuk menentang masalah rambut gugur dan kelemumur. Ia juga mampu merawat masalah pada kulit kepala seperti masalah kebotakan dan masalah rambut kering dan kusam. Caranya adalah dengan menyapu pes biji halba yang telah hancur pada kepala. Biarkan ramuan ini pada kulit kepala selama 20 minit sebelum rambut dibilas dan dicuci.