Tag: TFVM

Sekali Makan Pasti Nak Lagi, Ini Resepi Ayam Goreng Mamak Bikin Ketagih!

Kalau pergi mamak, mesti menu ayam goreng yang korang cari kan? Tak makan dengan nasi, buat ratah pun syiok.

Resepi Mudah Mi Bandung Guna 3 Langkah Je

Guna 3 langkah je dah boleh siap mi bandung. Seriuslah?

Murah Dan Sedap, Ini Resepi Mudah Tauhu Begedil

Tak ada idea nak masak apa hari ini? Haaa, kami ada satu resepi best untuk korang cuba iaitu tauhu begedil. Tauhu begedil memang sedap dimakan sama ada sebagai lauk atau hidangan utama. Ditambah pula dengan sambal kicap pedas, memang ‘terangkat’ jadinya. Kalau tengok dekat kedai, harga untuk sebiji saiz kecil tauhu ini boleh mencecah RM1. … read more

Resepi Mudah Cucur Jagung Rangup

Makan panas-panas, cicah pula dengan sos… Pergh, nikmat habis.

Resepi Acar Timun Rangup

Acar mentah timun ni memang sedap jika dimakan bersama nasi minyak, nasi tomato atau nasi berperisa yang lain. Seakan jadi pelengkap hidangan, bunyi krup krap krup yang dihasilkan semasa mengunyah menambahkan lagi rasa enak makanan.  Orang kata acar timun atau mesra dipanggil jelatah ni selalu dijadikan hidangan yang seimbangkan menu masakan berlemak.  Cara nak buat … read more

Resepi Agar-Agar Lumut Gula Merah

Jika korang peminat agar-agar, resepi agar-agar lumut gula merah ni memang wajib korang cuba. Tak terasa manis sangat, agar-agar lumut gula merah ni memang layan kalau dimakan sejuk-sejuk. Sedar tak sedar, boleh habis satu tray hadap sorang-sorang. Nak buat memang sangat mudah. Jom tengok perkongsian resepi daripada Puan Maisarah Humaira’. Bahan-bahan: 1 cawan gula merah … read more

Tak Perlu Bakar, Ini Resepi Cheesekut Paling Mudah Tapi Sedap

Korang penggemar cheesekut? Dessert yang paling mudah dengan hanya menggabungkan dua bahan sahaja, cream cheese dan biskut. Tak perlu kukus atau bakar, dessert ni sekali dah makan memang akan berulang-ulang kali tambahnya. Jom tengok resepi kek cheesekut paling mudah tapi sedap hasil perkongsian Puan Norain Naim ni. Bahan-bahan: Cream cheese (250g) (bawa keluar 30minit dari … read more

Resepi Spageti Aglio Olio Siap Hanya Dengan Dua Langkah Mudah

Resepi spageti aglio olio memang cukup digemari rakyat Malaysia bukan setakat sebab penyediaannya yang mudah. Tetapi juga sebab boleh diubah suai mengikut cita rasa pemakan. Hanya dengan dua langkah mudah, mak-mak boleh jimat masa bila cuba resepi spageti aglio olio ala Puan Nina Salleh ni yang sangat sesuai untuk anak-anak. Bahan-bahan: Bawang putih 1 labu … read more

Resepi Kek Batik Cadbury Cheese

Kek batik merupakan kek yang sangat mudah untuk dihasilkan. Tak perlu tepung, tak perlu bakar, kesemua bahan juga mudah untuk didapati di kedai serbaneka. Tapi selalu sangat makan kek batik pun jemu juga kan? Apa kata kita upgrade sikit menu kek batik. Jom tengok perkongsian resepi kek batik Cadbury Cheese daripada Tuan Muhammad Ali. **Resepi … read more

Tak susah pun nak buat ayam panggang ala Ayamas hanya guna 3 bahan ni je

Semalam suami Kak Ya teringin nak makan ayam panggang Ayamas. Apa lagi Kak Ya pun cuba la resepi ni. Memang menjadi! Suami dan anak-anak makan sampai licin. Tak susah pun rupanya nak buat ayam panggang ala Ayamas ni. Hanya guna 3 bahan je. Jom cuba! Bahan-bahan: Ayam seekor potong 10 Sos tiram Kicap manis Sos … read more