Author: Sinaran.Wanita

Jom mommies, cegah anak jadi mangsa cyberbullying!

Cyberbullying bermaksud kelakuan yang secara agresif yang dilakukan secara berulang kali kepada seseorang mangsa sehingga mangsa tidak terdaya untuk membela diri. Cyberbullying bukanlah isu baru kerana ia sudah begitu lama berlaku di mana mana pun dan melibatkan sesiapa sahaja sama ada orang dewasa atau pun kanak-kanak. Sedih tau dan kita akan automatically jadi tak bersemangat ... read more

Pakai lipstik merah ke pejabat? Boleh je jika ikut tips ini!

Lipstik merah sememangnya mempunyai tarikannya yang tersendiri dan ada kajian yang mengatakan bahawa lelaki sebenarnya lebih tertarik dengan wanita yang mengenakan lipstik merah berbanding warna lain. Tapi, menurut pengalaman min, lelaki biasanya tahu satu warna je untuk lipstik iaitu merah haha padahal ada banyak lagi warna lain seperti nude, rose, coral, jingga dan juga purple. ... read more

Tudung apa nak pakai waktu bersukan ya? Bukan semua sesuai tau!

Ramai wanita yang menitik beratkan gaya hidup yang sihat dan memilih untuk lebih aktif serta melakukan lebih banyak aktiviti fizikal. Haa tapi bersukan, bersukan juga tapi bagi wanita yang bertudung, kena pastikan juga pakai tudung yang sesuai semasa bersukan. Tudung yang sesuai termasuklah gaya dan juga material sebab rupanya tak ramai yang tahu jenis tudung … read more

Pedihnya hati bila mak mertua tuduh tak pandai jaga perut suami!

Orang kata, kalau dah berkahwin tu, seeloknya janganlah tinggal di rumah mertua atau membenarkan mertua tinggal sebumbung dengan kita. Bukan apa, nanti semua benda jadi serba tak kena dan mesti akan timbul persengketaan walau sebaik mana pun kita cuba elakkan. Tapi, bukan semua orang bertuah dan mampu untuk tinggal berasingan dengan keluarga mertua atas pelbagai … read more

Persediaan minda untuk kembali bekerja selepas berpantang – Ayuh!

Menjadi ibu baharu atau new mother ini memang banyak betul cabarannya. Sebagai ibu yang bekerja, cabaran tersebut lebih besar apabila terpaksa berpisah dengan anak yang masih terlalu kecil kerana tuntutan kerja. Semangat untuk bekerja juga pastinya hilang kerana sudah lama berehat dan juga tidak sampai hati untuk meninggalkan bayi yang memerlukan perhatian dan kasih sayang ... read more

Resepi kuih ketayap yang serba ringkas

Kuih ketayap sememangnya merupakan salah satu kuih tradisi yang cukup enak. Kulit luarnya yang nipis dengan inti kelapa yang manis menjadikan ia kuih yang cukup sesuai dinikmati semasa sarapan pagi atau pun minum petang. Okay di sini min nak share resepi kuih ketayap yang dikongsikan oleh chef Instagram popular, @surianti_kitchen. View this post on Instagram ... read more

Ayuh kembalikan rasa cinta terhadap suami!

Dalam hubungan suami isteri, adakalanya rasa cinta yang mula-mula timbul semasa zaman hangat bercinta itu sudah mulai hilang. SW yakin ramai antara kita yang mengalami perkara trsebut namun tidak tahu bagaimana untuk diungkapkan serta apakah langkah terbaik untuk masih menyemarakkan lagi rasa cinta terhadap pasangan lebih-lebih lagi apabila sudah begitu lama bersama. Di sini, kami … read more

Tanda si jejaka sudah mula jatuh hati padamu!

KATA orang, lelaki ini lebih sukar dibaca gerak-gerinya dan lebih sukar meluahkan rasa suka atau sayang jika dibandingkan dengan wanita. Eh, betul ke? Memahami perasaan lelaki terhadap kita ini bukanlah mudah. Kalau tak diungkapkan, kita tak tahu, betul tak? Namun, ada juga lelaki yang pemalu dan mulutnya berat betul nak mengungkapkan kata suka. Katanya, sebagai … read more

Sedapnya Pengat Labu Manis

Dengan 5 bahan penting, pencuci mulut tradisi Melayu ni senang je nak buat. Kalau uols pergi pasar, mesti nampak buah labu. Murah dan mudah nak dapat. Labu ni versatile, boleh buat masak lemak atau pai labu. Tapi resepi paling mudah dan sedap pakai buah labu ni of coz pengat. Korang boleh ikut je resepi kat … read more

Nak punggung cantik, senaman ni boleh tolong

 Ini cara sihat dapatkan aset yang mantap, cucuk-cucuk tak aci okay Biasa kita tengok je retis ada punggung yang cantik. Mulalah berangan nak benda yang sama. Semua boleh capai sis, yang penting ada usaha.  Senaman yang dikongsi kat bawah ni boleh tolong mantapkan punggung yang lebar. Maklumlah, biasa kalau kat opis tu duduk jer kan. … read more