Author: Sinaran.Wanita

Cili goreng tepung yang kini viral di Indonesia

Siapa sangka cili juga boleh digoreng bersama tepung bagi menghasilkan snek yang enak. Haa resipi cili goreng tepung ni dah viral tau di Indonesia dan mereka cukup sukakannya. Orang Indonesia kan terkenal dengan makanan pedasnya.

Resepi chicken wing pedas yang ringkas

Siapa je dekat sini yang tak suka makan chicken wing? Min suka betul chicken wing sebab senang nak makan dan rasanya juga sedap.

Anak tiada kawan? Ini apa yang ibu perlu lakukan

Sebagai seorang ibu, perasan tak kadang-kadang anak kita tidak mempunyai kawan-kawan di taska atau pun sekolah atas pelbagai sebab. Tidak pandai bergaul, tidak mahu bergaul atau pun rasa tidak selesa berada dalam kumpulan yang ramai. Ibu harus memainkan peranan dengan mengajar anak kaedah yang betul untuk bersosial atau jika anak anda rasa okay tidak bersosial, … read more

Ashraf Sinclair meninggal dunia

Pelakon Ashraf Sinclair yang juga suami penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari, meninggal dunia di Jakarta hari ini akibat serangan jantung. Pengurus Bunga Citra Lestari, Doddy dipetik Kompas.com berkata, pelakon berusia 40 tahun itu menghembuskan nafas terakhir kira-kira 4.51 pagi tadi dan difahamkan meninggal dunia ketika sedang tidur.  “Benar (meninggal dunia), tadi pagi,” kata Doddy … read more

Udang goreng berlada buat cik abang

Haaa, mesti tak tau nak masak apa bila suami balik kerja kan? Kalau dah bosan dengan ayam dan ikan, kali ni SW nak share resipi udang goreng berlada yang dikongsikan pemilik ig ni iaitu @surianti_kitchen.  Selamat mencuba! Bahan-bahan : 600 g udang Garam Gula 1/2 cawan air asam jawa Minyak masak Bawang besar – hiris … read more

Senaman buat mommies yang tiada masa untuk gym

Gimnasium merupakan tempat terbaik untuk menjalani senaman tapi ia kalau sibuk sangat tu, takde masa nak ke gym apatah lagi kalau ada anak kecil.  Tapi, kadangkala badan rasa nak berpeluh sebab kalau berpeluh baru badan rasa sedap sikit. Di sini SW kongsikan jenis senaman yang boleh diamalkan jika malas ke gimnasium. 1. Berjalan  Gunakan tangga … read more

Planking untuk tubuh lebih langsing. Jom cuba!

Okay rasanya semua tahu apa itu planking tapi tak suka buat planking sebab susah! Yes min faham dan ia juga memerlukan kekuatan yang tinggi untuk bertahan dalam posisi sama dalam tempoh yang lama.  Senaman ini merupakan pilihan yang sangat efektif dan bijak kerana anda tidak memerlukan banyak waktu tetapi memberikan keputusan yang sangat memberangsangkan dalam … read more

Masker pisang untuk kulit lebih lembut dan anjal!

Pisang merupakan antara buah yang memang terkenal dengan khasiat yang baik untuk tubuh badan.  Tapi, kali ni SW nak share yang pisang juga sebenarnya boleh buat kulit lembut tau. Carnya adalah dengan membuat masker pisang. Jom kita try! Bahan-bahannya : – Sebiji pisang yang sudah masak – 1/4 cawan yogurt – 2 sudu madu Caranya … read more

Jom mommies, cegah anak jadi mangsa cyberbullying!

Cyberbullying bermaksud kelakuan yang secara agresif yang dilakukan secara berulang kali kepada seseorang mangsa sehingga mangsa tidak terdaya untuk membela diri. Cyberbullying bukanlah isu baru kerana ia sudah begitu lama berlaku di mana mana pun dan melibatkan sesiapa sahaja sama ada orang dewasa atau pun kanak-kanak. Sedih tau dan kita akan automatically jadi tak bersemangat ... read more

Pakai lipstik merah ke pejabat? Boleh je jika ikut tips ini!

Lipstik merah sememangnya mempunyai tarikannya yang tersendiri dan ada kajian yang mengatakan bahawa lelaki sebenarnya lebih tertarik dengan wanita yang mengenakan lipstik merah berbanding warna lain. Tapi, menurut pengalaman min, lelaki biasanya tahu satu warna je untuk lipstik iaitu merah haha padahal ada banyak lagi warna lain seperti nude, rose, coral, jingga dan juga purple. ... read more