Category: Ceritera

‘Saya hanya mampu tengok anak dari jauh je walaupun dia nangis mahu peluk saya,’ derita si ibu lepas rawat pesakit covid-19

Luluh hati Cik Ju tengok anak menangis sebab tak dapat peluk si ibu yang berjuang merawat pesakit yang menghidapi Covid-19. Sedih sangat, Cik Ju sendiri tak mampu nak lalui keadaan tu. Cik Ju percaya dan yakin kalau mana-mana wanita yang tak ada anak sekalipun, masih lagi mempunyai naluri dan akan tersentuh setiap kali melihat video … read more

“kau sekolah tak? SRP tak?’ diva AA tempik netizen sibuk nak balik kampung

Macam-macam yang kita tengok dan baca tentang wabak Covid-19 ni, semuanya serius dan membimbangkan. Tapi ada 1 yang membuatkan Cik Ju geli hati, diva AA iaitu Azwan Ali beriya dia buat perutusan macam PM pulak sampaikan amanat. Dalam video tu dia punya perutusan mengalahkan orang lain punya mask, dia pakai cukup lengkap, tutup mata pakai … read more

Maya Matahari meninggal dunia

Myanaliza binti Ruslee atau turut dikenali sebagai Maya Matahari hari ini meninggal dunia akibat kanser yang dihidapi sejak beberapa lamanya dulu. Perkhabaran menimpa dunia sekarang dah cukup sedih Cik Ju rasa, tapi Cik Ju lagi rasa sedih sebab Cik Ju sendiri salah seorang peminat Maya Matahari ni. Orangnya kecil molek, cakap dengan orang pun ramah, nampak … read more

Jijik…Wanita jilat tandas konon buat ‘Covid-19 challenge’

Eh korang ni tak ada kerja ke sampai buat covid-19 challenge? Korang tak sayang nyawa eh ladies? Memalukan! Cik Ju tengok je gambar dia jilat tempat duduk tandas ni terus rasa nak muntah, kononnya nak bersihkan dulu daripada koronavirus yang merebak di seluruh negara ni. Muka je cantik tapi otak letak dekat lutut pun tak … read more

Macam pregnancy test, covid-19 boleh dikesan dalam masa 30 minit!

Dalam kekalutan kita menghadapi situasi yang sangat membimbangkan, Cik Ju bangga betul dengan orang yang betul-betuk genius untuk membuat pelbagai mechanism untuk check sama ada seseorang tu dijangkiti Covid-19 atau tak. Korang memang power! Okay Cik Ju memang excited nak cerita benda ni dekat korang..mommies mesti tahu bentuk pregnancy test kan? Sekarang kalau uols nampak … read more

Ayam dijual RM1 penangan panic buying covid-19

Dalam keadaan Malaysia yang diperintahkan untuk kawalan pergerakan bermula esok sehingga 31 Mac, ramai yang berpusu-pusu membeli barang keperluan rumah supaya tidak keluar sesuka hati keluar dan merayau berikutan virus yang sedang menular sekarang. Ini kali pertama berlaku dalam negara kita, sampaikan Cik Ju takut dengar berita yang disampaikan Perdana Menteri semalam. Rasa seram sejuk, … read more

Uols ingat wanita tak boleh jadi hebat macam Aliff Syukri ke?

Walaupun Datuk Seri Aliff Syukri ni banyak kontroversi tentang publisiti mengenai kehidupan dan perniagaannya, tapi tetap ramai pengikutnya, sebab akan ada je perkara pelik yang dilakukan. Semua itu Cik Ju faham, untuk melariskan perniagaannya dan tak nak bagi Namanya tenggelam sekaligus orang ramai akan melupakan dirinya. Walaupun dikecam teruk, tapi Aliff Syukri tetap buat muka … read more

Ella dilamar sekali lagi?

Cik Ju tengok semenjak Ella artis rock negara tu dah berhijab, mencurah-curah rezeki dia masuk, kita tahu semua dia kahwin agak lewat berbanding wanita lain, tapi dia sangat happy dengan kehidupan sekarang. Yelah dulu single, sekarang dah ada suami tercinta, lepas tu ambil anak angkat seorang, Cik Ju tengok dia selalu share tentang cerita yang … read more

Ikut tips ni untuk kening bayi yang cantik

Kening ni memang penting sesangat dan bagi Kak Jah, ia akan membingkai wajah korang dengan cantik. So, dekat sini, Kak Jah nak share dnegan korang tips untuk bagi kening baby cantik terbentuk sampailah baby korang tu besar. Kebanyakan wanita zaman dulu menggunakan beberapa kaedah untuk membentuk kening bagi mereka. Tidak dinafikan petua lama kadang kala … read more

Petua stok bahan basah tahan lama

Okay buat mommies yang bekerja, Kak Jah tau korang suka simpan stok bahan basah untuk mudahkan kerja korang kan? Contohnya, simpan cili kisar, bawang kisar atau halia kisar supaya kalau balik kerja nak menumis masakan dinner tu, zassssiap. Cepat dan mudah. Tapi, korang tau tak ada cara nak simpan dan kekalkan kesegaran bahan-bahan tumisan ni? Yelah.. Kita buat bahan tumisan ni awal-awal sebab nak mudahkan kerja. Kalau salah simpan, jadi rosak pulak, dah satu kerja pulak nak tumis baru. Sudahnya, korang order makanan segera je agaknya? Hehe. Okay so meh sini Kak Jah share tips pastikan bahan-bahan macam ni tahan lama dan cepatkan kerja. 1. Stok bawang kisar Stok bawang kisar ni korang kupas dan basuh bersih-bersih. Lepas basuh, simpan dalam bekas kedap udara yang bertutup. Bahagikan kepada dua bekas tau, satu untuk kegubnaan harian, satu lagi letak dekat tempat frozen. Senang nanti nak gunakan bila nak menggoreng okay? 2. Stok cili api Stok cili api ni nak simpan senang je tapi ramai silap buat. Kalau Kak Jah, Kak Jah akan basuh cili api bersih-bersih dan buang tangkainya. Kemudian, letakkan dalam bekas bertutup yang dialas dengan tisu dapur. Then, letakkan beberapa ulas bawang putih untuk memastikan cili tu kekal segar dan tak cepat lembik. 3. Stok cili api kisar Yang ni untuk cili api kisar pulak ya. So, basuh bersih-bersih dan kisar bersama sedikit garam. Garam ni untuk kekalkan kesegaran. Letakkan satu ulas bawang putih dalam bekas cili kisar tu untuk bagi dia tahan lama. Haa ni untuk korang masukkan dalam cili kicapp atau nak buat sambal tempoyak dengan mudah. Tak payahlah nak kisar-kisar lagi kan. 4.  Kunyit, halia, lengkuas​ Bersihkan kunyit, halia dan lengkuas. Letak dalam bekas bertutup yang diisi dengan air. Kemudian, tukar air setiap dua minggu. Memang tahan lama! 5. Bunga kantan dan serai Diorang-diorang ni korang kena basuh bersih-bersih dan letakkan dekat bahagian frozen tau. Haaa ramai tak tahu kan? Nak masak nanti, korang defrost jelah dan masak macam biasa.