Category: Ceritera

Mee goreng mamak yang sedap dan mudah

Ish petang-petang macam ni teringin pulak nak makan mee goreng mamak. Mamak bawah rumah Kak Jah ni sedap je masakan dia, kira kenalah dengan selera Kak Jah ni tapi kalau boleh masak sendiri, kenapa nak beli, ye tak? Rahsia kesedapan mee goreng mamak ni terletak kepada rempahadunan dia tu dan telur yang dipecahkan semasa menggorengmee. Haa harini Kak Jah share dengan korang resipi mee goreng mamak simple tapi memang sedap untuk korang pulak cuba. Resipi ni daripada Saji.my. Bahan-bahannya : Mee Kuning 450 g (5 orang makan) Lada kering * Bawang merah * Bawang putih * (bahan-bahan bertanda * korang kisar bersama okay) Bahan rencah : Sayur sawi Taugeh Fish cake dan fish ball Sotong atau udang Telur 2 biji Kicap (6 sudu besar) Sos seafood adabi (2 sudu besar) Sos cili (2 sudu besar) Perencah Maggi Kari (setengah paket) Garam (secukup rasa) Cara memasak : 1. Tumis lada kering yang telah dikisar hingga garing. 2. Masukkan sos seafood Adabi, sos cili, kicap, perencah maggikari dan sedikit air. 3. Masukkan sotong atau udang atau kedua – duanya sekali dan fishcake atau fishball. 4. Akhir sekali, masukkan mee kuning yang sudah dibasuh. Gaul sebati sehingga masak. 5. Siap! Sedia untuk dihidang dan ngap! Wah, mudah betul ya untuk masak mee goreng mamak ini. Pastikan anda mengikut resepi ini langkah demi langkah. Confirm … read more

Surirumah jana pendapatan 4 angka dengan jual super ring!

Wahh pandainya wanita ni cari duit, haaa Cik Ju pun nak jugak laa, sebulan je dapat hamper RM5000 dengan jual super ring tu. dah la supermarket Giant ni dekat sebelah rumah Cik Ju, tapi kenapa Cik Ju tak pernah terfikir nak jadi hebat macam wanita ni cari duit? OMG..Cik Ju bangga sangat dengan kehebatan wanita … read more

Apa pandangan uols tentang isteri kedua?

Gambar tu sekadar hiasan je.. jangan korang fikir macam-macam pulak..tapi topik tetap sama..tentang suami berkahwin lebih dari seorang atau istilahnya wanita yang hidup bermadu.. Cik Ju nak share 1 story dengan korang, apa komen korang sebagai wanita tentang mereka yang berstatus sebagai isteri kedua? Adakah uols akan berpendapat yang mereka ni jahat kerana merampas kebahagian … read more

Bertabahlah bonda Rozita dengan perangai Aliff Syukri ni…

Kadang-kadang kesian tengok mak Alif Syukri ni, dia selalu bagi nasihat itu ini dekat anaknya supaya fokus kepada perniagaannya, jangan lagi buat benda merapu-rapu, tetap Alif tak endahkan. Kalau Cik Ju jadi bonda Rozita ni pun, mau Cik Ju pening, even bonda Rozita sendiri pun kata dah tak tahu nak cakap macam mana lagi dengan … read more

Tuang air panas dulu baru masukkan susu tepung supaya anak dapat khasiat penuh susu

Rupa-rupanya, cara nak bancuh susu tepung pun memberikan kesan kepada susu anak-anak. Laaa Kak Jah pun baru tau uols. So menerusi satu perkongsian yang Kak Jah baca menerusi internet sambil-sambil tunggu cik abang Kak Jah balik minum petang haritu, Kak Jah nampak lah artikel pasal susu ni. Terkejut Kak Jah sebab adalakalanya, Kak Jah pun … read more

Isteri orang skandal dengan suami orang ni memang trending sekarang ke?

Cik Ju ada cerita nak share dengan semua wanita, tak kira mommies atau ladies. Sekarang kalau suami kahwin lebih dari sorang tu kira normal, but kita tak boleh kata apa kalau dia mampu. Right? But kalau suami orang skandal dengan bini orang ni, sekarang memang dah jadi trend ke apa? Well, dulu itulah punca Cik … read more

Kerja tidur je, bangun-bangun dapat RM100,000 terus pergi shopping! Seronok kan?

Untuk mommies dan ladies, bila korang penat membuat tugasan harian, mesti korang cuba cari me time untuk diri sendiri supaya boleh relax kan badan dan menenangkan fikiran sekejap, kan? Kalau dapat tidur 10 minit pun jadilah, dah rasa macam nikmat syurga bila tidur dan relax tanpa gangguan. Korang jangan risau mommies, CIk Ju rasa ni … read more

Perlu ke Aliff Syukri cubit kaki anak, disuruh menangis untuk publisiti sendiri?

Usahawan terkenal, Datuk Seri Aliff Syukri dikecam teruk dengan netizen apabila dilihat mencubit kaki anak angkatnya, Ameena supaya anaknya menangis ketika menziarah kubur, kononnya turut bersedih tentang pemergian arwah bapanya.  Kalau bercakap pasal bab jaga anak ni memang la lebih pada kaum mak-mak yang lebih memahami. But Cik Ju bukanlah jenis orang yang menafikan kepintaran … read more

Dulu putus tunang kerana dihina gemuk, sekarang dinobat ratu cantik UK

Jangan terkejut kalau orang gemuk lebih vass dari korang yang kurus sebab kalau mereka betul berazam nak cantik, korang yang kurus-kurus ni akan menangis!  Cik Ju bukan cakap tipu sebab Cik Ju dulu pun gemuk juga, tapi sekarang Cik Ju comel sikit dari dulu walaupun dah beranak pinak.  Iya lah penting kan sekarang ni kalau … read more

Servis selamat untuk wanita, pilihlah MakCik Travels!

Korang mesti tahu tentang keselamatan yang tak berapa terjamin kalau naik kereta orang untuk pergi ke mana-mana destinasi.  Cik Ju bukan nak takutkan korang but korang kena fikir banyak kali kalau nak naik e-hailing ke apa, sebab bukan tak pernah ada kes kan?  Sebab ada di kalangan kita yang tak pandai drive, so terpaksa bergantung dengan … read more