Menangis dari 7 ke 10 malam boleh turunkan berat badan dengan banyak?

Kita ni perempuan, kadang-kadang mesti menangis bila ada perkara yang menyentuh hati kita. Kan? 

Tapi uols tahu tak yang menangis tu bukan sahaja meredakan tekanan emosi, tetapi juga boleh membantu mengurangkan berat badan.

Satu kajian mendapati bahawa jenis air mata tertentu boleh membantu mengurangkan berat badan. Menurut Dr Aaron Neufeld dari Los Altos Optometric Group, terdapat tiga jenis air mata yang dikenali sebagai Basal, Reflex, dan Psychic.

Kredit: Wanista

Air mata Basal menjaga mata kita dengan melembap, air mata Reflex adalah akibat iritasi, manakala air mata Psychic berlaku daripada tekanan perasaan dan emosi. 

Air mata Psychic yang kita menangis dari emosi membantu menggalakkan penurunan berat badan kerana ia mengurangkan tahap kortisol, hormon stres yang dikaitkan dengan lemak perut.

Ini diperkuatkan lagi dengan kajian dari ahli kimia William Frey yang melaporkan bahawa menangis dapat membantu menghilangkan bahan-bahan toksik dalam tubuh yang membangkitkan tekanan. 

Oleh itu perbuatan menangis juga boleh menjadi tindakan pembersihan.

Ia juga dinasihatkan supaya seseorang menangis dari pukul 7 petang hingga 10 malam, kerana ini adalah masa puncak untuk mengoptimumkan kesan pembebasan kortison (kortison ialah contoh hormon dalam kumpulan steroid.

Steroid ini dibebaskan oleh korteks di kelenjar adrenal).
Tapi janganlah uols bantai nangis hari-hari, nanti sembab je mata tu, dah tak cantik. hehe

uols mungkin berminat baca:
5 kebaikan makan jamu di usia muda
Tak mampu beli mask, orang asli Mexico anyam sendiri guna daun