Category: Petua

Tip Empukkan Daging Tanpa Perlu Guna Pressure Cooker

Tak ada pressure cooker pun boleh dapat masak daging sampai lembut tau.

5 Teknik Masak Nasi Yang Perlu Semua Orang Tahu

Rakyat Malaysia kalau tak tahu macam mana nak masak nasi memang memalukan.

Tip Masak Sotong Gerenti Tak Liat

Nak masak sotong memang mudah tapi ada trick tau supaya sotong korang tak liat kejung.

Tip Mudah Hilangkan Lendir Hanyir Ikan Patin

Ikan patin memang tak dapat disangkal kesedapannya.

Tip Tumis Sambal Sampai Pecah Minyak

Paling gabra bila mak mentua suruh tumis sampai pecah minyak.

4 Cara Termudah Bersihkan Kuali Hitam Tanpa Perlu Sental

Ada orang cakap, kuali yang belakangnya hitam akan sebabkan masakan jadi lebih sedap. Tapi… Lalu ke kalau tiap-tiap hari tengok hitam berkerak macam tu? “Malasnya nak sental.”  Itu alasan paling selalu kita dengar kalau suruh sental kuali. Yelah nak hilangkan kerak yang terkumpul bertahun-tahun tu memang sure-sure lah kena sental kasi habis.  Tapi sebenarnya kan, … read more

Air Kosong ‘Racun Senyap’ Buat Bayi

“Dulu kau pun masa kecil mak bagi minum air kosong, elok je.” Golongan mak-mak mesti selalu dengar ayat ni kan? Mungkin air kosong sangat baik untuk orang dewasa, tetapi bukan bagi bayi. Air kosong boleh dikatakan sebagai ‘racun senyap’ buat malaikat kecil ini. Ramai yang terkeliru nak ikut cakap doktor ke cakap mak yang dah … read more

Tip Simpan Sayur Supaya Kekal Lama Sampai 10 Hari!

Kadang baru je beli sayur dua hari lepas, bila nak masak tengok-tengok dah rosak. Nak tak nak terpaksa buang walaupun sayang dan membazir. Semua orang tahu, sayur berdaun hijau lebih cepat rosak jika dibandingkan dengan makanan lain. Sebab itulah sayuran hijau perlu disimpan dengan cara yang betul supaya kekal segar dan tahan lebih lama.  Ada … read more

Tak Perlu Sental, Ini Cara Mudah Bersihkan Tupperware Berminyak

Menanggalkan kesan minyak pada bekas makanan memang agak melecehkan. Disebabkan itu jugalah ada yang lebih rela buang sahaja daripada bersusah payah sental kesan minyak. Tapi seorang TikTokers iaitu Ajez telah memberikan solusi paling mudah untuk mencuci kesan minyak yang ada pada Tupperware. Caranya hanya dengan menggunakan tisu dan sabun je. Langkahnya: Masukkan sabun dan air … read more

5 Rahsia Masak Santan Supaya Tak Pecah Minyak

Santan dan masakan Malaysia memang tak boleh lari. Tapi, masak makanan yang menggunakan santan agak mencabar, terutamanya yang baru nak belajar masuk dapur. Tersalah cara, santan boleh pecah lemak dan menyebabkan masakan jadi tak cantik. Rasanya mungkin sama, tapi visualnya pasti nampak tak menyelerakan. Jadi macam mana nak atasi masalah santan pecah minyak ni ya? … read more