Category: Petua

Jangan Tersalah, Ini Tips Mudah Pilih Ayam Segar

Ayam merupakan satu sumber makanan yang kaya dengan protein dan penting untuk tubuh manusia. Sebab itulah kita sebagai pembeli kena tahu ayam jenis macam mana yang kena kita beli supaya dagingnya kekal berkualiti dan segar. Ada beberapa tip yang boleh korang amalkan kalau nak beli ayam segar. 1. Warna Kulit  Sebelum beli, tengok dulu kulit … read more

Makeover Bilik Kampung Jadi Moden, Idea Lelaki Ini Memang Ohsem

PKP memang ajar rakyat Malaysia jadi lebih kreatif. Tengok jelah dekat FB, Twitter, IG, ramai sangat share aktiviti yang dorang buat untuk isi masa lapang yang ada. Tak ketinggalan juga seorang pelajar UiTM, Halim Asmungi gunakan masa yang ada untuk makeover bilik kampung dia lepas dapat keizinan daripada mak ayah.  Posting Halim di Twitter yang … read more

Rebus Daging Sepantas Kilat. Ini Petua Yang Korang Kene Follow

Minggu lepas Cik Ya balik kampung sambut raya Haji dengan family. Bila nak balik KL, dapat la bekal daging korban. Jadi semalam apa lagi nak masak la daging goreng kicap untuk suami dan anak-anak. Cik Ya ni dah rebus daging dekat sejam lebih tapi bila makan mesti liat dan keras. Sakit betul hati ni. Jadi … read more

3 Pilihan warna ni boleh buat dapur korang yang sempit nampak besar!

Dalam bahagian rumah, dapur merupakan salah satu ruang yang penting bagi seorang surirumah. Maklumlah dapur la tempat bagi kita sebagai perempaun nak berkarya kan. Tak semua orang ada rezeki dapat rumah yang besar serta ruang dapur yang luas. Tapi korang jangan risau. Kak Ya ada tips pilihan warna yang korang boleh cuba. Konfem cantik dan … read more

Tips kurus cepat

Ramai je nak kurus, nak dengan tak nak berusaha je penghalang dia. Sebab kadang-kadang tu rasa payah sangat nak diet. Dah tu nak diet boleh dikatakan lagi mahal makanan dia dari makan macam biasa.  Jom ikut tips ni senang dan tak keluar duit banyak untuk kurus. Cut habis-habisan intake gula Katakan tidaakkkk pada gula. Mula … read more

JIMAT! Tandas Pasti Berkilat Dengan Hanya Guna 3 Bahan Dapur Ini

Jika ditanya dalam banyak-banyak kerja rumah apa yang paling mencabar pasti ramai yang menjawab cuci bilik air. Untuk menyental segala kotoran yang ada, kadang-kadang boleh makan masa sampai berjam-jam. Jadi untuk jimatkan masa, ramai jugalah yang sanggup mengambil upah suruh orang cuci kan, tak pun membeli bahan cucian yang mahal untuk kesan yang cepat. Tapi … read more

3 Cara Paling Berkesan Pujuk Si Bulus

Pencinta kucing sekalian, tahukah anda kucing kalau merajuk macam mana rupanya? Haaa, jangan sangka si bulus gebu ni tak ada perasaan tau. Sama macam manusia juga, haiwan ini boleh terasa hati. Macam mana nak pujuk bila kucing merajuk? 1. Cari punca Pertama sekali mestilah kena cari punca apa yang sebabkan mereka merajuk. Ada sesetengah kucing, … read more

Tip Dan Trick Dapat Dapur Idaman Dengan Kos Rendah

Dapur yang kemas dan tersusun menjadi idaman untuk semua yang bergelar wanita. Tidak dinafikan, kadangkala ruang terhad menjadikan impian ini sukar untuk dijadikan realiti. Tapi tak perlu risau lagi! Kami ada beberapa tip dan trick yang sesuai untuk ibu-ibu gunakan, biarpun ruangan dapur agak terhad. Yang penting kos masih lagi dalam bajet. 1. Gunakan bakul … read more

5 senaman mudah yoga bantu sakit belakang

Senaman yoga antara jenis senaman yang mudah untuk dipraktikkan oleh sesiapa dan di mana-mana je. Tak perlukan alatan yang banyak dan boleh dilakukan di rumah. Just cari tempat yang luas sikit dah boleh buat dah. Cat Cow Pose cat cow ni paling senang dan mudah untuk siapa-siapa pun buat. Pose ni bagus untuk meregangkan dan … read more

5 Cara Berjimat Bagi Majlis Perkahwinan mengikut norma baru

Merancang untuk mendirikan rumahtangga atau meneruskan majlis yang tergendala dalam masa terdekat, comfirm stress, macam-macam nak pikir. Dengan nak kne bajet nya lagi, lebih-lebih lagi time PKP ni. Confirm la kita masih mahukan majlis pernikahan dan persandingan yang indah dan meriah. Tapi kalau nak kne plan dengan strict budget, memang tak best langsung bunyinya. Tapi … read more